sobota, 4 stycznia 2014

Z zeszytu mojej mamy: szybkie jogurtowe bułeczki

Po pierwsze, życzę Wam wiele pysznego w Nowym Roku!

Być może już wróciliście do swoich zajęć, a może jeszcze leniuchujecie. Niezależnie od tego, jak jest, być może nie macie czasu lub ochoty na długie pobyty w kuchni. Jeśli tak, oto jest przepis dla Was: szybkie i proste bułeczki (lub chlebki) z jogurtu.


Wystarczy:
- 200 g mąki
- szklanka (250 ml) jogurtu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy w misce. Jeśli ciasto jest twarde, dodajemy jeszcze 1 łyżkę wody, jeśli zbyt miękkie - to mąki. Mamy osiągnąć gładkie, zwarte ciasto, z którego możemy swobodnie uformować bułeczki. Z podanych proporcji wyjdzie 8 niewielkich kulek.

Możemy bułeczki posypać od góry sezamem, grubą solą, czarnuszką...


Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy przez 20 - 30 minut, do zezłocenia.

Pyszne solo, ale również idealne, jako łatwe bułeczki do hamburgerów, polecam!


Smacznego!

9 komentarzy :

  1. podoba mi się! świetny przepis :) czy nada się każda mąka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam tylko z pszenną, najzwyklejszą (typ 480).

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno tylko 200g mąki na szklankę jogurtu? Bo mi wyszła taka gęsta papka i musiałam jeszcze sporo mąki dosypać, żeby dało się uformować kulki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest w zeszycie, ale rzecz jasna wiele zależy od płynności jogurtu i chłonności mąki. Daj znać, jak wyszły po upieczeniu!

      Usuń
  4. Właśnie je zrobiłam...dałam mąkę 650, zioła prowansalskie i różne ziarna...wyszły boskie!! jutro zrobię ponownie, ale z podwójnej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :)
      Rano będą nadal takie dobre? :>

      Usuń
    2. Przykryte wytrzymają noc i będą nadspodziewanie pyszne, choć już nie aż tak, jak zupełnie świeże...

      Usuń
    3. Ok, dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam,
      Marta

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...