Ale wczoraj miałam ochotę na szybki obiad w zaganianym dniu. Nie licząc czasu zagotowania wody, przyrządzenie tego dania zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu.
Składniki sosu:
- 400 g śmietany 12%
- 200 g pleśniowego, niebieskiego sera
- 1 cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 180 - 200 g orzechów włoskich
- sól, pieprz, świeża natka pietruszki
- opcjonalnie: 3 grube plastry wędzonej polędwicy
- masło
Pokrojoną w kostkę cebulę, wędlinę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i rozdrobniony ser. Kiedy ser się rozpuści, wrzucamy podprażone wcześniej orzechy i posiekaną natkę, mieszamy.
Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem - u nas spaghetti.
Smacznego!
Cudo! Uwielbiam połączenie sera pleśniowego i orzechów. Koniecznie do wypróbowania w połączeniu z makaronem.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbowałamym TWÓJ przepis, ale chyba poszukam na innej stronie. Nie wiem co masz na myśli pisząc na samym wstępie "że ktoś go ukradnie" - nie bardzo rozumiem - mogę wykorzystać ale nie nie ukraść. Więc jak mam z niego skorzystać, abyś nie poczuł się okredziony, czy powinnam Ci zapłacić?? Jakoś odbiera mi to wszystko apetyt. Anka
OdpowiedzUsuńWystarczy się powołać, szczególnie, jeśli miałabyś potem danie lub zdjęcia (te stąd) upublicznić. Podobnie, jak kiedy robisz coś, czego nauczyła Cię mama, czy babcia. Czy wówczas mówisz, że przepis jest Twój?
UsuńPozdrawiam mimo wszystko apetycznie,
Karolina