sobota, 26 października 2013

Szybki i prosty obiad: makaron z serem pleśniowym i orzechami włoskimi


Jak już wspominałam, uwielbiam kluchy. Jest coś niebywale kojącego w kremowym sosie, otulającym pękający pod naciskiem zęba makaron. Nie mogło być lepszego obiadu na wczorajszy Dzień Makaronu. No, może, gdybym zrobiła makaron samodzielnie?


Ale wczoraj miałam ochotę na szybki obiad w zaganianym dniu. Nie licząc czasu zagotowania wody, przyrządzenie tego dania zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu.



Składniki sosu:
- 400 g śmietany 12%
- 200 g pleśniowego, niebieskiego sera
- 1 cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 180 - 200 g orzechów włoskich
- sól, pieprz, świeża natka pietruszki
- opcjonalnie: 3 grube plastry wędzonej polędwicy
- masło



Pokrojoną w kostkę cebulę, wędlinę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i rozdrobniony ser. Kiedy ser się rozpuści, wrzucamy podprażone wcześniej orzechy i posiekaną natkę, mieszamy.
Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem - u nas spaghetti.



Smacznego!

3 komentarze :

  1. Cudo! Uwielbiam połączenie sera pleśniowego i orzechów. Koniecznie do wypróbowania w połączeniu z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbowałamym TWÓJ przepis, ale chyba poszukam na innej stronie. Nie wiem co masz na myśli pisząc na samym wstępie "że ktoś go ukradnie" - nie bardzo rozumiem - mogę wykorzystać ale nie nie ukraść. Więc jak mam z niego skorzystać, abyś nie poczuł się okredziony, czy powinnam Ci zapłacić?? Jakoś odbiera mi to wszystko apetyt. Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy się powołać, szczególnie, jeśli miałabyś potem danie lub zdjęcia (te stąd) upublicznić. Podobnie, jak kiedy robisz coś, czego nauczyła Cię mama, czy babcia. Czy wówczas mówisz, że przepis jest Twój?
      Pozdrawiam mimo wszystko apetycznie,
      Karolina

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...