Na kolejnych kulinarnych blogach pojawia się przypomnienie, bo to już czas... czas na unoszący się w powietrzu cynamon, pieprz, imbir, miód, czas na pierwsze przedświąteczne przygotowania, czas na piernik.
Dojrzewający piernik staropolski pojawił się na naszym świątecznym stole pierwszy raz w ubiegłym roku i już wiem, że go nie odpuszczę, żeby nie wiem, co. Moja mama ma książkę Tadeusza Żakieja, znanego, jako Maria Lemnis i Henryk Vitry, ale nie jest Wam potrzebna, od kiedy jest ten blog.
Jeśli tego jeszcze nie zrobiliście - warto! Pracy jest naprawdę niewiele.
A żeby wytrzymać ochotę spróbowania już, możecie na dziś zrobić szarlotkę. Na przykład na wzór tego przepisu.
Poniżej z moimi modyfikacjami:
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki podprażonych orzechów włoskich,- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 i 1/4 mąki razowej orkiszowej- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 duże żółtka
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 duże żółtka
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 białka
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- litrowy słoik parzonych jabłek (u nas domowe)
- 40 - 50 g żurawiny do mięs
Orzechy zemleć maszynką do mięsa. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i wymieszać do połączenia. Dodać masło i żółtka i szybko wyrobić, do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta.
Ciasto owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę (u mnie 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić nią 2/3 ciasta, wyrównać, posypać bułką tartą.
Na to wyłożyć 2/3 jabłek, potem żurawinę, przykryć jabłkami.
Białka z solą ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Powstałą pianę wyłożyć na masę jabłkową. Na sam wierzch zetrzeć/wykruszyć pozostałe ciasto.
Piec 50 - 60 minut w 180 C. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz