...czyli prawie, jak ulubiona kanapka Elvisa wg Nigelli.
Bezy z tego przepisu.
Potrzebujemy ponadto:
- po 2 - 3 łyżeczki masła orzechowego (od nas zależy, czy wolimy wersję "smooth", czyli gładką, czy wersję "chunky" z kawałkami orzeszków) na porcję
- 1/3 - 1/2 banana na porcję
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny (jedna powinna wystarczyć)
- 375 ml śmietany kremówki 30%
Z cytryny ścieramy skórkę i zachowujemy, przyda się nam do śmietany.
Banany kroimy w plasterki, zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20 minut, żeby banany złapały kwaskowość.
Na bezy wykładamy kleksy z masła orzechowego, odsączone z soku banany.
Śmietanę ubijamy ze skórką, startą wcześniej z cytryny, wykładamy na bezy.
Do wypróbowania też w wersji Eton Mess, z pokruszonymi bezami lub bezikami.
Smacznego!
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Deser bezowy z bananami i masłem orzechowym
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz