poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Deser bezowy z bananami i masłem orzechowym

...czyli prawie, jak ulubiona kanapka Elvisa wg Nigelli.

Bezy z tego przepisu.
Potrzebujemy ponadto:
- po 2 - 3 łyżeczki masła orzechowego (od nas zależy, czy wolimy wersję "smooth", czyli gładką, czy wersję "chunky" z kawałkami orzeszków) na porcję
- 1/3 - 1/2 banana na porcję
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny (jedna powinna wystarczyć)
- 375 ml śmietany kremówki 30%

Z cytryny ścieramy skórkę i zachowujemy, przyda się nam do śmietany.
Banany kroimy w plasterki, zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20 minut, żeby banany złapały kwaskowość.
Na bezy wykładamy kleksy z masła orzechowego, odsączone z soku banany. 

Śmietanę ubijamy ze skórką, startą wcześniej z cytryny, wykładamy na bezy.



Do wypróbowania też w wersji Eton Mess, z pokruszonymi bezami lub bezikami.

Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...