niedziela, 21 kwietnia 2013

Pieczona rzymska sałata

Sałata rzymska jest jedną z moich ulubionych rodzajów sałat, także przez swoją wszechstronność.

Jest pyszna tak na zimno, jak i z grilla, a także z piekarnika. Banalnie proste.

Potrzebujemy:
- co najmniej główkę sałaty na osobę
- oliwę z oliwek (do pieczenia i gotowania nie używamy extra vergine)
- sól, pieprz, gałkę muszkatołową
- twardy ser do starcia


Przekrojoną na pół sałatę układamy na wytartej oliwą blaszce, oliwą polewamy także sałatę z góry. Solimy, posypujemy świeżo startym pieprzem i żółtym serem.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (najlepiej z funkcją grilla), pieczemy 15 minut w 180 - 200 C.

Świetnie smakuje solo, albo z sosem majonezowym. U nas tym razem z sosem holenderskim.




Smacznego!

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...