Sałata rzymska jest jedną z moich ulubionych rodzajów sałat, także przez swoją wszechstronność.
Jest pyszna tak na zimno, jak i z grilla, a także z piekarnika. Banalnie proste.
Potrzebujemy:
- co najmniej główkę sałaty na osobę
- oliwę z oliwek (do pieczenia i gotowania nie używamy extra vergine)
- sól, pieprz, gałkę muszkatołową
- twardy ser do starcia
Przekrojoną na pół sałatę układamy na wytartej oliwą blaszce, oliwą polewamy także sałatę z góry. Solimy, posypujemy świeżo startym pieprzem i żółtym serem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (najlepiej z funkcją grilla), pieczemy 15 minut w 180 - 200 C.
Świetnie smakuje solo, albo z sosem majonezowym. U nas tym razem z sosem holenderskim.
Smacznego!
niedziela, 21 kwietnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Mniam 😍 myślisz, że przepis wyszedłby też gdybym użyła sałaty lodowej?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Daj znać!
OdpowiedzUsuń