Nadchodzi czas kremowego, sycącego i swojskiego kaszotto!!! Jak dla mnie, nie do pobicia. Jest jakaś uspokajająca magia w połączeniu szorstkości ziarna z miękkością dodatków, magia, której mniej mają i arborio, i carnaroli...
Moją ulubioną kaszą jest pęczak, ale zachęcam do eksperymentów! W szafce mam jeszcze pozostałą po kutii pszenicę i ostrzę sobie na nią zęby.
Do pęczakowego kaszotto z groszkiem i suszonymi pomidorami potrzebujemy:
- szklankę pęczaku
- 4 szklanki bulionu (trochę na wyrost) warzywnego
- 400 g mrożonego lub świeżego groszku
- 1 - 2 garści suszonych pomidorów (nieco mniej, jeśli pomidory są w oliwie)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- skórkę otartą z 1 cytryny
- ulubione zioła, np. estragon, bazylia, tymianek
- 2 łyżki śmietany 12%
- dużej kostki (300 - 350 g) półtłustego lub chudego twarogu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- tłuszcz do smażenia (masło lub oliwa)
- opcjonalnie: szklanka białego wina (zamiast 1 szklanki bulionu)
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz z pieprzem i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę z solą, pod koniec dodajemy poszatkowany czosnek, a po chwili suchy pęczak. Całość prażymy przez chwilę, mieszając, wyrównujemy.
Zalewamy kaszę płynem (jeśli używamy wina, to od niego zaczynamy) tak, aby płyn ją równo pokrył. Mieszamy czekając, aż kasza wchłonie płyn. Kiedy tak się stanie, uzupełniamy bulionem, znów do wysokości kaszy. Za każdym razem kasza napęcznieje i będzie jej trochę więcej.
Kiedy zużyjemy już dwie szklanki płynu i właśnie mamy wlewać trzecią, do kaszy wrzucamy groszek, suszone pomidory i skórkę z cytryny, a także zioła, znów uzupełniamy płynem.
Od tego momentu zaczynamy próbować. Jeśli uważamy, że kasza jest jeszcze zbyt twarda (powinna delikatnie pękać pod zębem, ale nie zostawiać mącznego posmaku na języku), dolewamy jeszcze trochę płynu i gotujemy dalej.
Na sam koniec dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę twaróg, mieszamy, czekamy, aż ser się delikatnie podgrzeje.
Rewelacyjne, jako samodzielne danie, lub dodatek do mięs z grilla.
Smacznego!
czwartek, 25 kwietnia 2013
Niech schowa się risotto!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz