czwartek, 25 lipca 2013

Fenkuł: lekka i orzeźwiająca letnia sałatka

Czasem sobie myślę, że powinnam była urodzić się w Szwecji. 
Nie tyle płynie we mnie krew Wikingów, niezupełnie też chodzi o temperatury, ale o małe cukierki i ciągutki w kolorze smoły. Właściwie nie znam drugiej osoby, która tak, jak ja, lubiłaby lukrecję...

O ile jednak lukrecjowe cukierki nie są wszędzie tak dostępne, jakbym chciała, o tyle anyżowy smak w lecie jest osiągalny na wyciągnięcie ręki. Ułożona warstwami bulwa, zakończona delikatnymi zielonymi włoskami może być przepysznym daniem na ciepło, może być elementem gulaszu, a może też, w najprostszy sposób, być pyszną, chrupiącą, słodką sałatką.


To takie proste! Potrzebujemy:
- 1 bulwy kopru włoskiego
- 1/2 dużej szalotki (lub nieco mniej)
- 1/4 dużego twardego jabłka
- soku z połowy cytryny
- oliwy z oliwek
- łyżeczki cukru
- octu jabłkowego
- sól, pieprz


Fenkuła kroimy w paski, o grubości +/- 3 mm, szalotkę w piórka. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Z pozostałych składników robimy delikatny winegret, polewamy nim sałatkę, mieszamy, dekorujemy zielonymi pędami kopru.


I chrupiemy!

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...