Dziś zjedliśmy więc pyszne, chrupiące, a nie bardzo tłuste pieczone sajgonki, ale jest to danie, które daje duże możliwości: od Was zależy, czym je napełnicie, czy zdecydujecie się na wersję najlżejszą, czyli na zimno, czy najbardziej chrupkie, czyli smażone, czy coś pomiędzy.
Składniki:
- ok. 500 g gulaszowego mięsa wołowego (pręga lub łata)
- ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 zmiażdżone suszone liście limonki kafir
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka uprażonego sezamu
- 1,5 - 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka oleju sezamowego
Mięso mielimy razem z czosnkiem, cebulą, imbirem i chili (jeśli mamy do dyspozycji mielone mięso, to czosnek miażdżymy, cebulę i imbir ścieramy, a chili bardzo drobno siekamy). Dodajemy sezam, olej sezamowy, liście limonki (pozbawione głównego nerwu) i sos sojowy. Pozwalamy całości pomarynować się przez ok. 30 minut.
W zależności od tego, jak tłuste jest nasze mięso, smażymy je na oleju lub suchej patelni. Studzimy.
I dodatkowo:
- 12 dużych (średnica 22 cm) płatów papieru ryżowego
- makaron ryżowy lub sojowy
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Płaty papieru ryżowego namaczamy sukcesywnie, tuż przed faszerowaniem i zawijaniem.
a także:
- liście sałaty lodowej
- 1 średnia marchewka, pokrojona w słupki
- 1 duży gruntowy ogórek, pokrojony w słupki
- dymka, pokrojona w piórka
- prażone fistaszki, lekko pokruszone w moździerzu
Na namoczonym papierze ryżowym układamy warstwami sałatę, makaron ryżowy, marchewkę, ogórek, dymkę, mięso i fistaszki (nie za dużo wszystkiego, bo będzie nam trudno zawijać). Zawijamy podobnie, jak gołąbki, tak, aby nam nic nie wypadło.
Już na tym etapie sajgonki są pyszne! :)
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C. Zawinięte sajgonki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko smarujemy bezsmakowym olejem. Pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Podajemy z sosem, np takim:
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5 - 2 łyżki sosu sojowego
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- łyżeczka oleju sezamowego
- zmiażdżone w moździerzu ziarna sezamu (1 czubata łyżka)
Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy do przegryzienia smaków na co najmniej 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz