wtorek, 30 lipca 2013

Ufff... Jak gorąco: makaron z sosem ze świeżych pomidorów


Kiedy za oknem termometr w cieniu pokazuje 37 stopni, nawet nam nie chce się gotować. I chociaż jest to idealna pogoda na chłodnik, to tak miło, tak promiennie uśmiechały się do mnie gruszkowe pomidory... Aż żal ich nie wykorzystać w samym środku pomidorowego sezonu.



Dziś zapraszamy więc na szybki, a przepyszny makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z czosnkiem i bazylią.

Potrzebujemy:
- 1 - 1,5 kg dojrzałych pomidorów (u mnie 10 średnich pomidorów - 1,28 kg)
- pół główki czosnku
- świeże liście bazylii (u mnie jakieś 2 łyżki)
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- mozzarella (u nas luksusowo - mozzarella z bawolego mleka)
- tarty ser pecorino
- łyżeczka cukru
oraz:
- opakowanie ulubionego makaronu (500 g)
- łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- sól



Pomidory parzymy we wrzątku (w tej samej wodzie możemy potem ugotować makaron), obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki (ale bez przesady).
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię o dużej średnicy, smażymy na niej pomidory z czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli, próbując, uznajemy, że danie tego wymaga, możemy dodać troszkę cukru.



Kiedy większość wody odparuje, dodajemy poszatkowane liście bazylii.

W czasie, w którym robi się sos, gotujemy makaron w osolonej wodzie, odlewamy. Gorący makaron polewamy oliwą z oliwek.

Kiedy sos jest już tak gęsty, jak chcemy, przelewamy go do ugotowanego makaronu i dobrze mieszamy, dodając (jeśli chcemy) pokrojoną w kostkę mozzarellę.



Podajemy z dekoracją z listków bazylii (u nas dodatkowo własne balkonowe pomidorki), możemy posypać tartym serem.



Smacznego!

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...