sobota, 20 lipca 2013

Raz na zielono: placki z cukinii


Oto wielki, weekendowy powrót chrupkiego jedzenia.

Macie ochotę na chrupkie z zewnątrz, a kremowe w środku, słodko-słone, kojące zielone placuszki? Zapraszamy więc na placki z cukinii...


Składniki:
- połowa olbrzymiej, lub 3 mniejsze cukinie (czyli ok. 2 szklanki startej)
- 1 - 2 marchewki
- 1 - 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 spore cebule
- 1 por
- 2 średnie ziemniaki
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 2 jajka
- mąka do zagęszczenia (ilość zależy od jajek i ilości wody w warzywach)
- sól, pieprz, cukier
- olej do smażenia


Warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki - wszystkie poza ziemniakami, które ścieramy na pulpę. Pora i czosnek siekamy w miarę drobno.
Na drobnych oczkach tarki ścieramy imbir.
Wszystko razem mieszamy, dodając jajka, przyprawy i mąkę - tyle, aby dało się formować placki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej (jak do placków ziemniaczanych) i smażymy placki po 2 - 3 minuty na każdej ze stron.

My mieliśmy do dyspozycji cukinię - monstr, wielkości kabaczka, ale placki można wykonać też z mniejszych egzemplarzy.


Smacznego!

6 komentarzy :

  1. muszę zrobić bo mam już moje cukinie z ogródka :)
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie placuszki prawie zawsze mam ochotę! I może jeszcze z jakimś sosem o wyrazistym smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam najbardziej smakowały z gęstym jogurtem i wędzonym łososiem :-)

      Usuń
  3. Zrobię takie ale bez czosnku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jesteśmy, faktycznie, absolutnie czosnkożerni, ale bez czosnku (choć nie jest bardzo wyczuwalny w smaku) też mogą być pyszne - daj znać!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...