poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Melonowy chłodnik

Dopadł mnie nastrój "nicmisięniechce". Marzę już o wyjeździe, o urlopie, który jak zwykle odkładamy na wrzesień, o odpoczynku od zgiełku, miasta i powinności. Marzę o ciszy. Wytłumione dźwięki, spowolnione ruchy... 
Cisza kojarzy mi się z lustrzaną taflą jeziora. Z błękitem i zielenią. Czasem na rozmowę ze sobą, na to, żeby usłyszeć własne myśli.

Leniwie obmyślam obiad. Poruszam się powoli, ospale, myśl o uruchomieniu kuchenki mnie boli.
Dzisiaj więc orzeźwiająca, szybka, a odważna zupa melonowa. Polecam na upalne popołudnia.


Potrzebujemy:
- 1 melon - ok. 500 g (waga po wypestkowaniu i obraniu)
- liście świeżej mięty
- słodka śmietanka 18% - mniej więcej pół szklanki, więcej, jeśli chcecie bardziej kremową konsystencję
- ostry twardy ser (u nas biraghi) lub szynka parmeńska


Melona kroimy w kostkę i miksujemy blenderem razem z miętą i śmietanką.

Podajemy z wiórkami z sera lub strzępkami szynki. Możemy też zrobić malownicze "mazy" śmietanowe.


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...