wtorek, 11 czerwca 2013

Boczniakowa zupa-krem z czosnkowymi grzankami


Hodowla obrodziła i możemy się już cieszyć naszą pomysłowością: w zamysłach są i jajecznica, i sos do makaronu, smażone panierowane kapelusze, risotto, wegetariańskie flaki... a lista się jeszcze nie zamknęła!

Dziś inauguracja: pyszna, elegancka zupa o głęboko grzybowym smaku. A do kompletu chrupiące czosnkowe grzanki.



Do zupy potrzebujemy:
- 2 - 3 kiście boczniaków (ok. 350 g)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 spore cebule
- 2 litry wody, kostka bulionu (u mnie cielęcy)
- 4 łyżki naturalnego homogenizowanego (lub śmietankowego) serka
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- oliwa i/lub masło do podsmażenia

W dużym garnku podsmażamy cebulę na tłuszczu z solą i pieprzem. Dodajemy grubo pokrojone ziemniaki, zalewamy wodą z bulionem. Wrzucamy ziele i liście laurowe, a także połamane grzybowe kapelusze.
Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.

Wówczas całość zupy miksujemy blenderem (liście laurowe wyjmujemy przed blendowaniem), dodajemy serek i wszystko mieszamy.
Zupę możemy podać z kleksem śmietany (12%).

Za to koniecznie robimy do niej grzanki. U nas z kilkudniowej domowej bagietki z tego przepisu, ale możecie też użyć ciemnego, np. żytniego chleba.

Na dużej patelni, na maśle i/lub oliwie podsmażamy dużo przeciśniętego przez praskę czosnku, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i smażymy, mieszając.



Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...