Dziś inauguracja: pyszna, elegancka zupa o głęboko grzybowym smaku. A do kompletu chrupiące czosnkowe grzanki.
Do zupy potrzebujemy:
- 2 - 3 kiście boczniaków (ok. 350 g)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 spore cebule
- 2 litry wody, kostka bulionu (u mnie cielęcy)
- 4 łyżki naturalnego homogenizowanego (lub śmietankowego) serka
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- oliwa i/lub masło do podsmażenia
W dużym garnku podsmażamy cebulę na tłuszczu z solą i pieprzem. Dodajemy grubo pokrojone ziemniaki, zalewamy wodą z bulionem. Wrzucamy ziele i liście laurowe, a także połamane grzybowe kapelusze.
Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
Wówczas całość zupy miksujemy blenderem (liście laurowe wyjmujemy przed blendowaniem), dodajemy serek i wszystko mieszamy.
Zupę możemy podać z kleksem śmietany (12%).
Na dużej patelni, na maśle i/lub oliwie podsmażamy dużo przeciśniętego przez praskę czosnku, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i smażymy, mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz