sobota, 8 czerwca 2013

Lekki sernik na jogurtach

Ciepły, prawie letni dzień, późny obiad z przyjaciółmi, urocza mała dziewczynka z kucykami - bardzo miłe sobotnie popołudnie.

Na deser lekki, nienachalnie cytrusowy sernik. Jak delikatnie jogurtowa pianka.



Na 22 cm tortownicę potrzebujemy:
- 2 opakowania (po 340 g każdy) gęstego jogurtu, np. bałkańskiego
- skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- cukru pudru do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki)
- 4,5 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w ok. 1/2 szklanki gorącej wody



Jogurt miksujemy z cukrem, skórkami cytrusowymi i lekko wystudzoną żelatyną.
Mieszankę przelewamy do wyłożonej od zewnątrz folią tortownicy (lub specjalnej formy do sernika) i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

W zależności od upodobań, możemy na ściętą masę serową wylać ulubioną galaretkę, podać sernik z owocowymi dżemami, albo rozkoszować się jego naturalną jogurtowością.



Zamiast skórek z cytrusów możemy dodać świeżych owoców (np. truskawek, lub malin), które wkładamy do tortownicy i zalewamy masą - ta musi wtedy być już całkiem wystudzona.


Smacznego!

4 komentarze :

  1. pyszny sernik na jogurtach, przepyszny:) zwłaszcza z czarną porzeczką lub dżemem rabarbarowym:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz dziękujemy za wizytę :)

      Usuń
  2. Chłopczyk bez kucyczków, ale za to przesłodki, również jest miłym gościem na serniczku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...