piątek, 21 czerwca 2013

Weekendowe śniadania: omlet grzybek

Mój ojciec nie należał nigdy do frakcji "gotujących" (a od kilku lat nie należy już też właściwie do "jedzących", bo odżywia się higienicznie), ale mam kilka kuchennych wspomnień z nim związanych.

Najcieplejszym i moim ulubionym jest wspólne robienie grzybka w legendarnie zaopatrzonej kuchni u babci Ireny (w lodówce chłodziło się głównie powietrze).
Pamiętam skupione wyciskanie mleka z tubki i nerwowe oczekiwanie na czas, kiedy patelnia wychynie z piekarnika.


Od tego czasu mój omletowy repertuar wyraźnie się poszerzył, ale nadal widzę różnicę między grzybkiem - czyli mieszanką jajek, mleka (najlepiej zagęszczonego) i mąki, z proszkiem do pieczenia na czubek noża - a omletem biszkoptowym, w którym czynnikiem rosnącym są ubite na sztywno białka.

W ramach zbliżającego się Dnia Ojca może to jest pomysł dla wszystkich rodzicieli? Stwórzcie dzieciom wspomnienie. Na przykład w postaci grzybka z czereśniami.


Potrzebujemy:
- 2 jajek na dorosłą osobę (1,5 w przypadku omletu biszkoptowego)
- 1/3 szklanki mleka (mniej w przypadku mleka zagęszczonego)
- 1/3 szklanki mąki (najlepiej przesianej)
- łyżeczki cukru
- szczypty soli
- garści wydrylowanych czereśni
- masła (najlepiej klarowanego) do smażenia


Jajka rozkłócamy z mlekiem, stopniowo dodajemy mąki, soli i cukru i mieszamy, aż składniki się połączą.
Na patelni rozpuszczamy orzeszek masła, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Wylewamy masę jajeczną, zmniejszamy ogień na troszkę poniżej średniego.
Kiedy spód się "zetnie", na omlet wysypujemy wydrylowane czereśnie i jeszcze przez chwilę smażymy.


Omlet ostrożnie przewracamy na drugą stronę (na przykład za pomocą pokrywki lub talerza), lub wstawiamy do nagrzanego do 180 - 200 stopni piekarnika. Gotowy omlet jest puszysty i sprężysty, uważajmy tylko, aby go nie spalić!

Omlet posypujemy cukrem pudrem, możemy go także podawać ze słodką śmietanką.


Smacznego!

1 komentarz :

  1. U mnie grzybkiem zwie się omlet biszkoptowy. Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...