piątek, 3 maja 2013

Domowe Frappe

Najpierw długa zima, teraz deszczowa majówka - pogoda nas nie rozpieszcza w tym roku.

Patrzę na mokre chodniki i soczystą zieleń liści, odcinającą się od szarego tła nieba i choć lubię deszcz, tęsknię za słońcem, za zapachem rozgrzanego miasta i wyczekiwaniem na chłodzący wiatr. Popijam orzeźwiającą, miętowo-czekoladową kawę mrożoną i prawie tam jestem, to prawie jak upalny majowy dzień...


Składniki:
- trzy czubate łyżeczki kawy
- trzy czubate łyżeczki kakao (tym razem była to już słodzona mieszanka, ale można użyć niesłodzonego, prawdziwego kakao, wówczas trzeba dodać cukru bądź miodu do smaku)
- kubek (300 ml) wody
- kubek (300 ml) mleka
- kubek (300 ml) kostek lodu
- cała gałązka (z liśćmi) świeżej mięty



Kawę i kakao rozpuszczamy w wodzie, po czym wszystko miksujemy w blenderze (lód możemy, ale nie musimy, wcześniej pokruszyć).

Miłego końca majówki!

2 komentarze :

  1. nie ma to jak domowe frappe :) w domu smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe frappe - to jest to :) A nie piłam jeszcze tego roku...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...