niedziela, 12 maja 2013

Sezon grillowy - marynata do mięs

Wierzę, że jeszcze będzie ślicznie, słonecznie i gorąco. Zresztą, nawet w listopadzie można zrobić fajnego grilla, w końcu najważniejsze jest towarzystwo. No, chyba, że dobra marynata do mięsa ;)



Mój domowy Mięsożerca proponuje dziś marynatę słodko-czosnkową.
Potrzebujemy:
- czosnku - 4 przeciśnięte ząbki
- octu jabłkowego - 2 łyżki
- miodu - 2 łyżki
- soli - 1 łyżeczka
- pieprzu - 1/2 łyżeczki
- oleju - tyle, żeby całe nasze mięso było wysmarowane.

Wszystkie składniki mieszamy, dobrze pokrywamy mięso i pozwalamy mu leżeć w marynacie co najmniej 2 godziny, najlepiej całą noc.

W naszym przypadku mięsem była wieprzowa łopatka (1 kg), pokrojona w plastry i rozbita na sznycle. Lubimy łopatkę. :)


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...