środa, 22 maja 2013

W parkocieniu krokietni: wytrawne ptysie z łososiem

[wpis w równoważnikach zdań, inspirowany Jasieńskim]

Piękny, ciepły, późno-wiosenny, a może wczesno-letni wieczór. Słońce jeszcze nie zaszło, jego promienie leniwie przesączają się przez liście.
W ogrodzie stół, kwiaty, lampiony, świece, a w altanie zespół i parkiet do tańca.
Kelnerzy roznoszą wino i musującego, zimnego szampana.
Szmer rozmów (poezyjność? futuryzm?), śmiech dzieci, parasolki i ani pół komara.

I amuses-bouches. Delikatne, drażniące podniebienie kąski.

Nadgryzam ptysia z musem łososiowo-koperkowym, zamykam oczy. Prawie tam jestem...



Przepis na ciasto ptysiowe z tego przepisu:
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 125 g masła
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka

Wodę z masłem i solą zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Kiedy masło jest już rozpuszczone, a woda wrze, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę, mieszając intensywnie drewnianym tłuczkiem. Mieszamy nad ogniem do czasu, kiedy ciasto robi się szkliste i łatwo odchodzi od garnka.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ten etap jest kluczowy. Jeśli wbijemy jajka do ciasta zbyt szybko, ptysie nam opadną (próbowałam).



Kiedy ciasto jest całkowicie ostygnięte, wbijamy po jednym jajku, mieszając (najpierw tłuczkiem, później możemy uruchomić mikser z końcówkami do ciasta), do uzyskania kremowej konsystencji ciasta, które będzie zachowywać swój kształt.

Nagrzewamy piekarnik do 200 C.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - szprycą, lub łyżką. W przypadku małych ptysi koktajlowych jeszcze lepiej jest użyć łyżeczki. Między kulkami z ciasta zostawiamy odstępy, ptysie bardzo urosną.



Pieczemy 20 - 30 minut (w zależności od piekarnika), nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia. Po upłynięciu czasu pieczenia uchylamy drzwiczki i pozwalamy ptysiom stygnąć (co najmniej 10 minut) jeszcze w piekarniku.
Kiedy całkiem wystygną, nadziewamy.
Możemy je przekroić nożem i nadziewać łyżeczką, lub zrobić niewielki otworek i do nadziewania użyć szprycy.



Mus łososiowo-koperkowy:
- 300 g serka homogenizowanego, lub śmietankowego (lub mascarpone)
- szklanka (250 ml) śmietany kremówki 30%
- 100 - 150 g wędzonego łososia
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- niewielki pęczek koperku

Łososia i 3/4 koperku siekamy drobno, mieszamy z serkiem, przyprawami i sokiem z cytryny (możemy do tego celu wykorzystać blender lub malakser, wtedy nasz mus będzie miał gładszą konsystencję).
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą serową.
Nadziewamy, dekorując pozostałym koperkiem.


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...